Beter leren schrijven? Begin een blog!

Een blog bijhouden is een natuurlijke manier om jezelf zichtbaar te maken. Zeker als zzp’er kun je bijna niet om bloggen heen. Het is een makkelijk podium dat geen grote investeringen vraagt. Zo kan bijna iedereen die online een beetje handig is snel een (eenvoudige) website in elkaar zetten met bijvoorbeeld de kant-en-klare formats in WordPress.

Toch hikken mensen er tegenaan, want ja… met bloggen beginnen is leuk, maar hoe houd je het vol? En… vaak ontdek je al doende dat er toch best wat tijd in gaat zitten. Wat als je helemaal geen inspiratie meer hebt?

Overkoepelend thema

Laten we eens bij het begin beginnen. Een blog begin je meestal niet out-of-the-blue. Vaak heb je een idee of overkoepelend thema wat je bezighoudt en waarover je wilt bloggen. Dat is voor de ene blog duidelijker dan voor de andere. Zeker als je blogt om je eigen onderneming onder de aandacht te brengen, moet je soms wat langer zoeken naar jouw specifieke verhaal. Je gaat natuurlijk niet eindeloos bloggen over jouw product of dienst – dat leest geen hond (sorry).

Dus hoe begin je? En misschien nog belangrijker: hoe houd je vol?

Tip 1: Maak een woordwolk

Pak een A4’tje en maak een woordwolk, o.i.d. Schrijf allerlei woorden of korte zinnetjes op die met jouw onderneming te maken hebben. Om je op gang te helpen kun je de vragen beantwoorden: Wat is het probleem dat jij wilt oplossen? Hoe wil je dat oplossen? En voor wie? Probeer daarbij vrij te associeren – dus blijf niet al te dicht op jouw specifieke dienst die je aanbiedt. Als het je alleen niet lukt, vraag je iemand om met je mee te doen. Als het goed is, ontstaat er een rode lijn.

Tip 2: Werk kernbegrippen uit

Heb je de lijn te pakken? Pel dan de woorden die ‘klikken’ af als een ui. Welke deelonderwerpen of vragen zitten er in verborgen? (zoals je ooit moest doen bij je afstudeeronderzoek, weet je nog ;)). Dat is even denkwerk, maar levert je mooie haakjes op die je kunt gebruiken voor blogs. Heb je de hoofdlijn scherp? Dat helpt: a. jezelf – want je kunt nu onder dat onderwerp allemaal blogideeën gaan verzamelen, en b. de lezer – die kan a.d.h.v. jouw hoofdthema besluiten dat jouw blog het volgen waard is.

Tip 3: Het is een organisch proces

Ik geloof dat een blog ontwikkelen iets organisch is. Ga dus niet al te rigide om met het hoofdthema dat je ooit gekozen hebt. Wie weet kom je er gaandeweg wel achter dat je interessegebied verschoven is, of krijg je je focus gaandeweg scherp. Dat is niet erg. Waak er wel voor dat je niet te grote sprongen maakt, want dan volgen je lezers je niet meer. Dus als je een blog begint over Gezond Leven en je gaat dan ineens bloggen over Opvoedvraagstukken rond puberende kinderen, dan verlies je focus en daarmee ook lezers.

wees reëel en word geen slaaf van je eigen blog

Tip 4: Zorg voor regelmaat

Ik ben zelf ooit mijn blog lachomjezelf begonnen, omdat ik in een burn-out terecht was gekomen en merkte dat ik behoefte had om lichter te gaan leven. Het hielp mij om over dat proces te bloggen. Het was alsof er een kurk van de fles ging, want de woorden stroomden naar buiten. Toen de stroom opdroogde, heb ik met de gedachte gespeeld om de heleboel offline te halen.

Tot ik me realiseerde dat ik beter kon zoeken naar een nieuwe regelmaat. Nu schrijf ik alweer een heel poosje een blog per maand. Dat is misschien niet zoveel, maar het is genoeg om mijn blog levend te houden. Bovendien kunnen mijn volgers erop rekenen dat er elke maand nieuwe input verschijnt. Zorg dus voor regelmaat, maar wees daarin reëel en word geen slaaf van je eigen blog.

Tip 5: Werk (een beetje) planmatig

Je kunt natuurlijk heel ad hoc gaan bloggen wanneer je in een flow bent. Maar flow is niet oproepbaar, helaas. Dus wat doe je als die inspiratiegolf het laat afweten? Als je net als ik werkt in WordPress (of een ander CMS) kun je beter wat ideeën of verhaallijnen klaarzetten in concept. Zie het als een goedgevulde voorraadkast, waar je regelmatig iets uit kunt pakken. Ik ben daar zelf overigens nog niet altijd even goed in – want werk graag spontaan – maar dan komt er ook snel de klad in. Of, dan voel je de hete adem in je nek als er een blog moet verschijnen en je zonder inspiratie zit. Dus doe jezelf een lol en werk een beetje planmatig.

Tip 6: Smokkelen mag

Heb je echt geen inspiratie meer? Post dan gewoon eens een mooie foto passend bij jouw hoofdthema en zet er wat gedachten bij, of ga in op een boek dat je onlangs gelezen hebt, een podcast die je geluisterd hebt, of een film die je gezien hebt (check: zorg uiteraard wel voor een link met je hoofdthema). Wat ook altijd kan: een vraag stellen aan je lezers. Of herhaal een blog (misschien in wat aangepaste vorm) die eerder goed gelezen is. Kortom: smokkel gewoon af en toe.

Werk vooruit of zet ideeën klaar als een goedgevulde voorraadkast, waar je regelmatig iets uit kunt pakken

Tip 7: Maak een serie

Losse blogs schrijven geeft je enerzijds veel vrijheid, maar vergt ook extra denkwerk en inspiratie. Soms helpt het om een serie blogs rondom een onderwerp te maken, zoals ik nu ook doe met een serie over bloggersdilemma’s. Bovendien kun je dan wat dieper op het onderwerp ingaan, wat bij een kort blog niet altijd lukt.

Tip 8: Luister naar feedback

Houd een vinger aan de pols en check welke blogs goed gelezen worden, of (beter nog) waar je veel vragen over krijgt. Waarom is dat zo? Zit er misschien nog meer in dit onderwerp dat je in andere blogs verder kunt uitwerken?

Ik ben benieuwd of je met deze tips verder kunt, en hoor graag je reactie! Ook als je heel andere tips hebt die voor jou goed werken.


In deze serie ga ik in op verschillende dilemma’s die je kunt ervaren als je een blog bijhoudt. In een volgend blog ga ik in op het dilemma: Hoe breng ik mijn blog onder de aandacht bij lezers? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *