Schrijftips

Beter leren schrijven? Met deze tips gaat het je lukken!

Misschien droom jij er wel van om van schrijven je werk te maken. Of ben je bezig met een boek, ben je een blog begonnen of merk je het heilzame van schrijven in een dagboek… Wat je ook hebt met schrijven, je zult het met me eens zijn dat het niet iets is dat je ooit onder de knie hebt. Het is een voortdurend proces waarin je blijft leren.

Hoewel ik al een heel poosje schrijf, een opleiding journalistiek volgde en met regelmaat schrijfcursussen volg, ben ik nog elke dag aan het leren. Want schrijven – zo noem ik het ook op mijn zakelijke website – is een ambacht. En een ambacht is iets dat je moet blijven ontwikkelen en bijschaven.

Praktische tips om beter te leren schrijven

Een paar gouden tips helpen mij, en jou wellicht ook, om die schrijfspieren te blijven trainen. En het mooie is, zo’n training werpt z’n vruchten af. Probeer het maar en ontdek het zelf!

1. Schrijf belabberde eerste versies

Een van de leukste boeken die ik gelezen heb over het schrijfproces is van Anne Lamott. Zij publiceerde al heel wat mooie romans, en daarnaast gaf ze jarenlang les in creatief schrijven. In haar bekende boek ‘Bird by bird’ geeft ze haar wijze, door ervaring geleerde, lessen door. Een van de belangrijkste lessen is dat je moet leren om ‘shitty first drafts’ te schrijven. Oftewel: belabberde eerste versies. Het idee dat je als schrijver zomaar een mooi artikel, blog of boek uit de mouw schudt, is volkomen kolder. Elk begin is shitty – om met de woorden van Anne te spreken. En dat is helemaal niet erg. Gooi die miserabele eerste versie vooral niet weg, maar zie het als de ruwe diamant waar je vervolgens aan gaat schaven.

2. Heb discipline en vertrouw op dat stukje magie

Er bestaan nogal wat romantische ideeën over schrijvers. Dat ze altijd vol inspiratie zijn en vanuit die flow complete teksten produceren. Onzin natuurlijk. Schrijven is gewoon ook hard werken. Het gaat erom discipline op te brengen om te blijven zitten voor dat lege scherm, ook al is de inspiratie ver te zoeken. Maar… en dat is het mooie – als je dat dan doet, zul je merken dat er ook een stukje magie bij komt kijken. Elizabeth Gilbert beschrijft dat met aanstekelijk enthousiasme in haar boek ‘Big magic‘ dat ze eindigt met de woorden:

‘Creativiteit is heilig, maar ook weer niet.

Wat we maken is ontzettend belangrijk, maar ook weer helemaal niet.

We ploeteren in ons eentje voort, en worden begeleid door geesten.

We zijn doodsbang, en we zijn moedig.

Kunst is een loodzwaar karwei, en een geweldig voorrecht.

Pas als we ons zo speels mogelijk opstellen, kan de goddelijkheid eindelijk serieus zaken met ons doen. Geef deze paradoxen allemaal evenveel ruimte en gewicht in je ziel en dan beloof ik dat je alles kunt maken wat je wilt.’

3. Kijk de kunst af bij anderen

Elke schrijver zoekt naar zijn of haar eigen stijl. En iedereen wil uniek zijn. Maar – sorry om je uit je droom te halen – schrijven is gewoon ook veel nadoen. Kijken hoe andere schrijvers het doen. Niet om het klakkeloos te kopiëren natuurlijk 😉 Maar wel om te ontdekken wat je aanspreekt. Hoe zinnen opgebouwd worden, hoe je als lezer in een verhaal wordt getrokken, of waar je juist afhaakt. Het begint bij goed kijken naar anderen die je voor zijn gegaan…

4. Maak vlieguren

Je kent ‘m misschien wel, de bekende quote dat er 10.000 uren nodig zijn om ergens echt goed in te worden (al beweert dit blog dat 20 uur al genoeg is). Met andere woorden: talent is wel handig, maar wordt ook vaak overschat. Wil je iets echt gaan beheersen, dan betekent dit oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Mijn grote inspiratiebron, Julia Cameron, die veel mensen geholpen heeft om met creativiteit aan de slag te gaan, haalde vaak de slogan aan van een bekend sportmerk: ‘Just do it’. Uiteindelijk moet je niet blijven steken in goede voornemens, maar aan de slag gaan. Blok tijd, ga schrijven. Alleen zo word je er beter in!

5. Vorm een ‘gang’

Schrijven kan een eenzaam gebeuren zijn. Wil je het volhouden en er ook beter in worden, zoek dan mensen die er net zo gepassioneerd over zijn als jij. Inspireer en motiveer elkaar om vol te houden. Je kunt een schrijf- of leesclub beginnen, of een vast groepje mensen volgen die net als jij blogt. Maar ook online zijn er veel initiatieven te vinden waar je je bij aan kunt sluiten. Denk aan het vakblad Schrijven dat een eigen FB community heeft waar je mee kunt doen aan schrijfopdrachten en elkaars werk kunt lezen en beoordelen. Zelf doe ik geregeld een schrijfcursus waarin ik begeleid word door medeschrijvers en een schrijver die zijn of haar sporen verdiend heeft. Dat werkt ook heel motiverend!

Schrijfdag in de Betuwe

Het klinkt gek bij iets waar je zoveel plezier aan beleeft, maar ook ik moet mezelf er soms toe zetten om te gaan schrijven. Zo neem ik me al tijden voor om meer te gaan oefenen met fictie. Dat je iets leuk vindt, wil dus niet zeggen dat je er dan ook automatisch de tijd voor neemt.

Dat is een van de redenen waarom ik Schrijfdagen organiseer. Ik schep de randvoorwaarden voor je: een mooie plek middenin de natuur, een klein gezelschap dat je liefde voor schrijven deelt, een waaier aan praktische schrijfopdrachten en geheel verzorgd met koffie/thee/lekkers en een biologische lunch. Als je dan niet tot schrijven komt, dan weet ik het niet meer. Houd mijn site in de gaten om te zien wanneer de volgende Schrijfdag is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: